sivananda-napudvozlet

JÓGA

A Hatha alap jóga képzés és órák első sorban a mozgásra, a testre helyezik a hangsúlyt. Azonban ezzel egyidőben nagyon fontos feladatának tekinti megtanítani a helyes légzés technikákat, illetve a jóga alapját és hátterét adó gondolkodásmódot, életfilozófiát. A jóga egy csodálatos lehetőség az elcsendesedésen keresztül a tudatosság fejlesztésére, továbbá a tudatosság fejlesztésén keresztül önmagunk és a bennünket körülvevő világ megismerésére…

____________________________________________________________________________

kineziologiaitape_4

KINEZIO  TAPE  TERÁPIA

Bebizonyosodott, hogy a Kineziológiai Tape-nek pozitív élettani hatása van a bőrre, nyirok- és keringési rendszerre, izompólyákra, izmokra, szalagokra, inakra és ízületekre.

Mi az a kinesio tape?

Dr. Kenso Kase, japán kiropraktőr a módszer kifejlesztője. A tape, magyarul  tapasz a bőr “utánzata”, egy pamutrétegből, illetve hátoldalán egy hullámszerűen felvitt akril ragasztórétegből áll. Lég-, és vízáteresztő: lehet vele zuhanyozni, úszni. A kinesio tapasz kémiai hatóanyagtól mentes, pusztán mechanikus módszer, mely megfelelő felhelyezési technikával a szervezet öngyógyító folyamatait segíti.

A kinesio tape technika lényege

A tape felhelyezését kineziológiai tesztek alapján fejlesztették ki. A bőrhöz nagyon hasonló elasztikus anyaga bőr és a bőr alatti kötőszöveten keresztül a reflexkörök aktiválásával, pozitív jelzéseket közvetít testünknek, melyek meggyorsítják a regenerálódást. A fájdalom és sérülés megelőzésében is használjuk, a kinesio tape stabilizálja a gyengült, sérült, műtött testrészeketA kinesio tape hatása a ragasztás technikájától függ. Fájdalom,sérülés esetén a felhelyezéstől számított 3-5. napon várható  a tape elsődleges hatása.

A kinesio tape felhelyezési technikái

 • izomtechnika: a kinesio tape bázisát (a szalagnak aza pontja, amit először rögzítünk a bőrfelülethez) felragasztjuk az adott területre majd a pácienst beállítjuk úgy, hogy a kezelt izom előnyújtott helyzetbe kerüljön, itt megtartja a pozíciót és a kinesio tape szárát vagy szárait a szalag megnyújtása nélkül felhelyezzük az érintett részre. A felhelyezett szalag redőket képez, ha a megnyújtott helyzetből visszatérünk a semleges helyzetbe.
 • szalagtechnika: szalag vagy ín fölé ragasztjuk fel a tape-et 70-100%-os megnyújtással. A kinesio szalag ez esetben stabilizál és receptorokat stimulál.
 • fascia technika: a kinesio tape bázisát a páciens ellazult helyzetében megnyújtás nélkül felragasztjuk az érintett testrészre. Ezután a szárat vagy szárakat rezgő mozgással enyhén megnyújtva (25-50%) helyezzük fel. A fasciát (izompólya,izmot burkoló hártya) kissé elmozdítva változik a feszessége és csökken a fájdalom.
 • korrekciós technika: a kinesio tape bázisát felragasztjuk majd a tape szárait 50-75%-os (vagy akár 100%-os) megnyújtottsággal helyezzük fel. A technikával ízületet (pl.térdkalács pozícionálása) vagy lágyrészt korrigálhatunk.
 • nyiroktechnika: a kinesio tape-et legyező formában helyezzük fel, a bázist a nyirokcsomó közelébe ragasztjuk. A kinesio tape szárait enyhe megnyújtással tesszük fel. A nyiroktechnika fokozza a nyirokfolyadék áramlását így csökkenthető az ödéma és a gyulladás.

Milyen hatásai vannak a kinesio tape technikának?

 • nyirokkeringés/mikrokeringés javítása
 • fájdalomcsillapítás
 • gyulladáscsökkentés
 • izomfunkciók támogatása
 • ízületi mobilitás vagy stabilitás elősegítése

Kinesio tape: mit jelentenek a színek?

A kinesio tape-ről általában az embereknek a sportólókra felragasztott színes szalagok jutnak az eszébe. Az egyik leggyakoribb kérdés a kinesio tapasz kapcsán, hogy mit jelentenek a különböző színek. Fontos először is leszögezni, hogy a kinesio tapaszok színüktől függetlenül ugyanolyan anyagból készülnek és ugyanaz a hatásmechanizmusuk. A színterápia szerint a színek ugyanakkor befolyásolni tudják lelki állapotunkat. A meleg színek (piros, pink kinesio tape) energetizáló hatásúak, a hideg színek (világos kék, sötét kék kinesio tape) hűsítenek, gyulladáscsökkentő hatásúak. A kezelések során ez alapján a gyulladt testrészre kék színű kinesio tapaszt teszünk, legyengült izomzat vagy lassult vérkeringés esetén az adott testrészen piros színű kinesio tape-et használunk.

A kinesio tape felhasználási  területei

 • sportsérülés, ficam
 • izomhúzódás
 • gerinc/porckorong problémák
 • teniszkönyök
 • térdfájdalom, ízületi gyulladás
 • Achilles- ín sérüés, gyulladás
 • sarokfájdalom, sarkantyú
 • fejfájás, migrén
 • fájdalom, gyulladás
 • izomfeszülés
 • sérülés megelőzés
 • ödéma csökkentés

A kinesio tape mellékhatásai

A tudomány mai állása szerint mellékhatások nem ismertek. A kinesio tapasz nem tartalmaz semmilyen kémiai anyagot (a ragasztó anyagon kívül), hatását csupán mechanikai úton fejti ki. Amennyiben a felhelyezést követően viszketést, csalánkiütést tapasztal akkor valószínűleg allergiás a kinesio tapaszra. Ilyenkor el kell távolítani a bőrről. A  kinesio tapaszt akár több héten keresztül is viselhetjük, az anyag szellőzése miatt nem károsítja a bőrt.

(Forrás: napidoktor.hu)

_________________________________________________________________________

ÉLETVEZETÉSI-,  PROBLÉMAFELTÁRÓ – MEGOLDÁST SEGÍTŐ BESZÉLGETÉSEK.

SPIRITUÁLIS  KÉRDÉS – VÁLASZOK…..

(Egyénileg és csoportosan is)

 

___________________________________________________________________________

 

 

rajz

FRISSÍTŐ – FÁJDALOMCSÖKKENTŐ TEST- ÉS TALPMASSZÁZS

(az egyes kezelésekhez kapcsolódóan)

Az érintés gyógyulási folyamatokat képes elindítani és segíteni. Az érintésre szükségünk van fizikai és lelki fejlődésünkhöz egyaránt! Sok fajta, más és másban gyökerező masszázs létezik, egy azonban mindben közös: Pozitív irányba befolyásolja a szervezet működését, egyensúlyba hozza a test-lélek-szellem hármasát, ami nélkül elképzelhetetlen az egészség!

_________________________________________________________________________

ringatás

SZERETET (MERIDIÁN) MASSZÁZS – LÉLEKRINGATÁS

Ahogy a testnek, úgy a léleknek is szüksége van az „érintésre” és önmaga gyógyítására. A Szeretet (meridián) masszázs – Lélekringatás „zuhany” a léleknek, egész energetikai rendszerünknek. Mi is a lélekringatás? Egy csodálatos technika, mellyel tudatalattinkban hordozott blokkjaink, elakadásaink felszínre kerülnek és oldódnak. Kivétel nélkül mindenkin alkalmazható, gyermekeken és felnőtteken is. Azonnali stressz- és feszültségoldó! Sejtszintű “emlékezést” hoz létre a tudatalattiban az egészséges és harmonikus állapotra, ezzel beindítva és segítve a szervezet saját öngyógyító folyamatait.

________________________________________________________________________

LÁGY CSONTKOVÁCSOLÁS – KIMOZGATÁS

A Lágy csontkovácsolás – ahogy neve is mutatja – szelíden bánik a testtel, semmit nem „kényszerítve”, viszont mindent optimálisan segítve! Nem a csontrendszerrel dolgozik elsődlegesen, hanem az izmokra, ízületekre, szalagokra fejti ki jótékony hatását, majd ennek köszönhetően áll helyre maga az egyensúlyából kibillent vázrendszer.

_________________________________________________________________________

szines kavicskák

TALPMASSZÁZS GYÓGYÍTÓ MEDITÁCIÓBAN – ENERGETIKAI KEZELÉS

Mivel talpunkon egész szervezetünk holografikus képe fellelhető, így könnyűszerrel tehető sokkal hatékonyabbá a gyógyulás folyamata, ötvözve a talpon az adott és érintett zónák masszírozását, energetikai kezelését egy célzott, gyógyító meditációval.

__________________________________________________________________________

CHI GÉP KEZELÉS

A csigolyák közti kisizületek blokkjainak oldására kiválóan megfelel a készülék fekvő nyolcas pálya mentén leírt fokozatosan gyorsuló mozgása. A készülék másik nagy előnye, hogy a vérkeringés jelentős javulását eredményezi, ami a kezelés végén felállva tökéletesen érezhető. Ennek a mediátorok (kémiai ingerület átvivők) elszállításában van kiemelkedő jelentősége, amelyek a beteg kisizületek körül felszaporodnak és a fájdalmak másik részéért felelősek. A passzív gerinc tornáztató készülék izomgörcsöt oldó hatása egyben kifejezetten stresszoldó is, számos vendégünk rendszeresen elalszik a 15 perces kezelés alatt. A medence elváltozásainak (elbillenés, elcsavarodás) szemmel látható eltűnése jó indikátora a kezelés hatékonyságának.

dr. Csíky Antal cikke a Chi-gépről (részlet)

____________________________________________________________________________

 

 

cellulit_kezeles_-_nagy_kep

VÁKUUMTECHNIKA (KÖPÖLY) AZ EGÉSZSÉGES ZSÍRBONTÁSÉRT, ALAKFORMÁLÁSÉRT,
AZ IZÜLETEK – IZMOK, A FIZIKAI ÉS AZ ENERGETIKAI TEST EGÉSZSÉGÉÉRT!

Mára már közismert fogalom a vákuumos kezelés, és általában véve a vákuumtechnológia, de talán kevesen tudják, hogy milyen messzi időkre nyúlik vissza a vákuumos gyógyítás, szépítés eredete. Sokaknak talán ismerősen cseng a köpölyözés szó. Nos, nem véletlenül, hiszen ez a vákuumtechnológia egyik ősi formája, melyet már az ősi Egyiptomban is használtak.

Hogyan hat a köpölyözés?

A köpölyözés logikája szerint a vákuum felszívja a gátolt energiaáramlású, rosszul működő testrészt (energetikai ponton elhelyezkedő bőrt), és ezáltal széttöredezik az elzáródást okozó blokk, vagy csomó. Galénosz görög orvos szerint a vér, váladék, nyirok természetes folyása, áramlása a testben az egészség záloga, vagyis betegség mindaz, ami ezt az áramlást gátolja. A köpölyözés tehát nem mást szolgál, mint a természetes testi áramlások újraindítását, felszabadítását, a test revitalizálását.

Köpölyözéssel a narancsbőr és a cellulitisz ellen, a bőr és a sejtek táplálásáért, az egészséges alakformálásért
A mai értelemben vett szépészeti vákuumtechnológia a régi típusú köpölyözés példájára azt célozza, hogy a test különböző pontjain felgyülemlett cellulitisz, amely gátat szab a bőr helyes vérkeringésének, csökkenjen a kezelendő, és a cellulit-lerakódások következtében nemkívánatos bőrfelületeken. A kezelés során – a vákumtechnológiát alkalmazva – megtörjük a zsírsejteket, majd azokat a helyes irányba (nyirokkeringés irányának megfelelően) elvezetjük, hogy bő folyadék fogyasztás mellett, a nyirokrendszeren keresztül távozzon a szervezetből.

 

A kezelés az orvosi kezelést nem helyettesíti csak kiegészíti. A kezelés nem egyformán hat mindenkire.